Popis
Pukancová kukurica má malé zrná s mäkkým škrobovitým jadrom a veľmi tvrdým plášťom.
Pri zahrievaní sa voda v jadre premení na paru a plášť roztrhne.
Viac o produkte
Obsahuje najmä škroby a vlákninu. Kým cukrová kukurica je bohatá na vitamíny, pukancová obsahuje najmä minerály, hlavne mangán, horčík, meď a zinok.
R
ozlišujeme 5 typov kukurice.
Pukancová je pôvodný domestikovaný variant, tvorí cca 1% pestovanej rozlohy.
Tvrdá alebo obyčajná je podobná pukancovej kukurici, no má väčšie zrno. Tvorí asi 14% rozlohy.
Škrobnatá kukurica sa používa na múku. Má mäkké škrobové jadro a ľahko sa melie. Je to najbežnejšia kukurica pre priamu ľudskú spotrebu. Tvorí asi 12% rozlohy.
Konský zub, najrozšírenejší typ kukurice, predstavuje cca 73% svetovej produkcie. Používa sa prevažne ako krmivo pre dobytok, v priemysle na výrobu škrobu, alkoholu a oleja
Cukrová má najmenší podiel škrobu. Predstavuje zanedbateľnú časť produkcie čo sa týka rozlohy, ale predáva sa za veľmi vysokú cenu ako zelenina na vyspelých trhoch.
Príprava / Použitie
Tento typ kukurice je vhodný predovšetkým na výrobu pukancov.
Na panvicu dáme malé množstvo oleja, pridáme kukuricu, prikryjeme pokrievkou a pražíme na miernom ohni približne 15 minút.
Vypneme ju keď prestane pukať.