Dvojzrnka je starobylá pšenica pôvodom z Iránu, Iraku, Jordánska, Sýrie a Palestíny.
Je vývojovým predkom špaldy a modernej pšenice.
V našich končinách sa používala viac ako 7 000 rokov.
Vytlačila ju však moderná šľachtená pšenica kvôli ľahšiemu pestovaniu a vysokým výnosom.
Dvojzrnka je nešľachtený druh pšenice, je menej výnosná, to však kompenzuje spektrum pozitívnych vlastností, akými sú vysoká nutričná hodnota, nenáročnosť a schopnosť zaobísť sa bez priemyselných hnojív a pesticídov.
Tieto vlastnosti ju predurčujú na ekologické pestovanie.
Vďaka genetickej odlišnosti a inému zloženiu lepku ju veľmi dobre tolerujú aj ľudia so senzitivitou na lepok bežnej pšenice či inými zdravotnými ťažkosťami ako sú napríklad syndróm priepustného čreva, chronické ekzémy, tráviace problémy – hnačka, kŕče, bolesti hlavy, chronické zápaly alebo chronické zahlienenie dýchacích ciest.
Zo všetkých obilnín je práve dvojzrnka výnimočná mimoriadne vysokým obsahom zinku. Pár krajíčkov dvojzrnkového chlebíka zabezpečí človeku dennú dávku zinku, ktorý sa v organizme neukladá a preto potrebujeme jeho denný prísun v potrave.
Celé zrná pred varením prepláchneme a varíme cca 30 minút do chrumkava alebo 60 minút do mäkka.
Pred varením môžeme namočiť cez noc do vody, skrátime tým dobu varenia.
Polievka s dvojzrnkou
Nadrobno nasekanú cibuľu osmažíme na oleji.
Pridáme na kolieska nakrájaný pór, na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a polievkovú lyžicu tymiánu.
Všetko poriadne premiešame a necháme ešte cca 5 minút restovať.
Pridáme 2 nakrájané mrkvy, 2 šálky vopred namočenej dvojzrnky, aby sa polievka rýchlejšie uvarila a zalejeme asi litrom vývaru.
Osolíme a varíme 15 minút.
Nakoniec pridáme niekoľko nakrájaných rajčín a niekoľko kúskov ružičkového kelu nakrájaného na polovice.
Varíme do zmäknutia ďalších 20 až 30 minút.
Môžeme podávať posypané strúhaným syrom.
PŠENICA dvojzrnka.