Semená slzovky svojim tvarom pripomínajú slzu. Nazvali ju podľa utrpenia biblického Jóba. Môžeme sa stretnúť aj s názvom Dávidove či Ježišove slzy. V minulosti zo semien slzovky vyrábali šperky a v kláštoroch ružence. Hovorí sa, že takýto ruženec vlastnil aj pápež Ján Pavol II.
Slzovku prepláchneme a namočíme aspoň na 1 hodinu, ideálne cez noc. Varíme cca 25 - 30 minút. Ak kombinujme s inou obilninou, napríklad ryžou, kuskusom či bulgurom, pridávame maximálne 1/3 slzovky do celkového pomeru.
Slzovka je vhodná ako prísada do kaší, polievok a šalátov. Využíva sa aj ako príloha v kombinácii s ryžou alebo inými obilninami. Pražená s cukrom sa konzumuje ako cukrovinka, lúpaná ako pochutina podobne ako arašidy.
Odporúčané dávkovanie sú 2 polievkové lyžice slzovky denne.
V Číne z nej v jesennom období pripravujú pre deti kašu na podporu imunity v kombinácii s mrkvou.