Čistý ovos neobsahuje lepok, je teda prirodzene bezlepkovou potravinu. Bielkovina ovsa sa nazýva avenin a jedná sa o inú látku než je lepok. Bežne predávaný ovos a výrobky z neho nie sú bezlepkové, nakoľko môžu byť znečistené obilninami obsahujúcimi lepok. Ku kontaminácii môže dôjsť na poli, kde plodina rastie, počas žatvy a aj uskladnenia. Výroba bezlepkových vločiek podlieha prísnym požiadavkám na bezgluténový proces výroby. Skutočne bezlepkový ovos je možné získať len dôsledným dodržiavaním všetkých pravidiel bezlepkového procesu pestovania. Od osiva cez pestovanie, žatvu, skladovanie a čistotu všetkých mechanizmov. Samozrejmosťou sú dôkladné kontroly pri každom kroku, vrátane laboratórnych rozborov. Výroba a balenie vločiek prebieha v štandardnom bezlepkovom režime.
Výborne sa hodia na zahustenie zeleninových placiek a iných vegánskych zmesí. Ak ich použijete na priamu konzumáciu bez varenia, je vhodné ich vopred namočiť, nasiaknu tekutinu a zmäknú.
Ovsená kaša:
Na 1 šálku vločiek pridáme 2 šálky teplého mlieka alebo rastlinného nápoja a štipku soli.
Varíme 10 minút.
Bezlepkový BIO OVOS.