Získavajú sa priečnym rezaním a lisovaním olúpaného a napareného zrna. Sú prirodzene bezlepkové, ľahko stráviteľné a rýchlo zasýtia. Sú veľmi dobrým zdrojom škrobov, vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsah bielkovín je vyšší ako u iných obilnín. Rozpustná vláknina beta glukán prispieva k stabilizácii hladiny cukru v krvi a k znižovaniu hladiny cholesterolu. Z minerálov ovos obsahuje hlavne mangán, fosfor, železo, meď, selén a horčík, z vitamínov vitamíny skupiny B.
Ovos je síce bezlepkový, avšak pri spracovaní môže byť kontaminovaný inou lepkovou obilninou, čo môže u citlivých jedincov vyvolať reakciu.
Zalejte mliekom alebo vodou, pridajte do jogurtov. Jednoducho nimi zahustíte polievky, zeleninové i mäsové fašírky.
Môžete si z nich vyrobiť ovsené mlieko alebo upiecť sušienky.
OVSENÉ vločky.