Ak chceme posilniť naše vlasy a zabrániť ich vypadávaniu, môžeme použiť šťavu z listov amaranthu a aplikovať ju na umyté vlasy. Vďaka aminokyseline lyzín obsiahnutej v amaranthe budú vlasy zdravé.
Amaranthový olej je zdrojom skvalénu, silného antioxidantu, ktorý sa nachádza aj v ľudskej koži. Tento olej dokáže zázračne kožu obnoviť, vyliečiť rany, ekzémy, plesňové a kožné infekcie.
Amarant vždy prepláchneme vodou. Jeho príprava je podobná príprave ryže. Na 1 hrnček amarantu pridáme 1,5 - 2 hrnčeky vody a štipku soli. Varí sa, až pokiaľ sa všetka voda neodparí, cca 20 minút. Ak chceme pripraviť amaratovú kašu, pomer je 1 diel amarantu a 3 diely vody alebo mlieka.
Na priamu konzumáciu opražíme amaranth na panvici a prikryjeme pokrievkou ako pri príprave pukancov. Keď semienka prestanú pukať, môžeme konzumovať.
Amaranth je vhodný ako príloha k mäsu či zelenine. Môžete ho použiť aj na sladký nákyp. Slúži aj ako zahusťovadlo vďaka škrobu, ktorý uvoľňuje pri varení.
Amaranthový puding s chia semienkami
Amaranth prepláchneme vo vode a dáme variť v MLIEKU na 25 až 30 minút. (1 diel amaranthu / 3 diely MLIEKA).
Uvarený amaranth zmiešame s vopred namočenými chia semiačkami, pridáme agáve sirup, strúhaný kokos, škoricu či kakao a všetko dôkladne premiešame.
Na noc dáme do chladničky.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.