Amaranth, alebo aj Láskavec, pochádza zo Strednej Ameriky.
Pestovali ho už Aztékovia, Mayovia a Inkovia pred 8 000 rokmi ako jednu zo svojich základných potravín.
Je to pseudoobilnina, ktorá svojim tvarom a použitím pripomína obilniny.
Poskytuje komplexné bielkoviny, podobné tým živočíšnym, ale neobsahuje nasýtene mastné kyseliny a ani cholesterol.
Na vlákninu je trikrát bohatší ako pšenica.
Obsahuje minerály mangán, horčík, draslík železo, selén, ďalej vitamíny A,B, C, E a antioxidanty.
Amarant vždy prepláchneme vodou. Jeho príprava je podobná príprave ryže.
Na 1 hrnček amarantu pridáme 1,5 - 2 hrnčeky vody.
Varí sa, až pokiaľ sa všetka voda neodparí, cca 20 minút.
Ak chceme pripraviť amaratovú kašu, pomer je 1 diel amarantu a 3 diely vody alebo mlieka.
Na priamu konzumáciu opražíme amaranth na panvici a prikryjeme pokrievkou ako pri príprave pukancov.
Keď semienka prestanú pukať, môžeme konzumovať.
Amaranthový puding s chia semienkami
Amaranth prepláchneme vo vode a dáme variť v MLIEKU na 25 až 30 minút. (1 diel amaranthu / 3 diely MLIEKA).
Uvarený amaranth zmiešame s vopred namočenými chia semiačkami, pridáme agáve sirup, strúhaný kokos, škoricu či kakao a všetko dôkladne premiešame.
Na noc dáme do chladničky.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO Amaranth.