Quinoa je stará kultúrna plodina, nazývaná aj mrlík čilský.
Pôvodom je z pohoria Ánd v Bolívii, Peru a Chile, kde bola domestikovaná a už pred 5 000 rokmi bola dôležitou potravinou vtedajších obyvateľov.
Má tvar malých tmavočervených guľôčok a jemnú orieškovú chuť.
Na rozdiel od iných rastlín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, a má preto veľmi vysokú biologickú hodnotu.
Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály.
Má nízky glykemický index, je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a vhodná aj pre dojčatá.
Quinou vysypeme do sitka a poriadne prepláchneme, najlepšie vo vriacej vode pre zbavenie horkosti.
Na 1 diel použijeme 2 diely vody.
Necháme zovrieť, znížime plameň a na miernom ohni varíme 12-15 minút pod pokrievkou.
Necháme aspoň 10 minút odstáť.
Pečená jesenná zelenina s červenou quinoou.
Potrebujeme: Quinoa červená 250 g, 2 mrkvy, 1 Hokaido, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, čerstvá šalvia a tymián, soľ, balzamikový ocot a indické korenie (garam masala alebo kari).
Príprava: Hokaido nakrájame na kocky, cibuľu, mrkvu a cesnak na hrubšie plátky.
Všetko dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikom, osolíme, posypeme indickým korením, tymiánom a šalviou.
Pečieme 35 minút na 180 stupňov, na záver môžeme 5 minút grilovať.
Medzitým si uvaríme quinou.
Upečenú zeleninu zmiešame s quinoou, dochutíme, môžeme posypať čerstvými bylinkami.
BIO Quinoa červená.