Mladé konáriky sa osekajú mačetami a nahromadia sa na kopy.
Lístky sa dosušujú horúcim vzduchom.
Potom prichádza na rad hrubé drvenie. Rozdrvené listy sa nechajú zrieť vo vreciach pri normálnej teplote vzduchu zhruba 9-12 mesiacov. Za tento čas získa yerba maté svoju charakteristickú vôňu a chuť.
Maté sa pije ako veľmi aktívny nápoj s pomerne výrazným obsahom kofeínu, ktorý sa u maté označuje ako mateín.
Maté pomáha aktivizovať centrálny nervový systém, znižovať únavu, zlepšuje pamäť, prospieva po intenzívnom opaľovaní, pri bolestiach hlavy a migréne, posilňuje srdce a celý kardiovaskulárny systém.
Do čajovej kanvičky (250-300ml) nasypeme asi 5g maté, zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 5-10 minút.
Yerba maté (Brazília) 51%, kandizovaná papaya (papaya, cukor), kandizovaný ananás (ananás, cukor), citrónová tráva, kokos, kokosové vločky, prírodná aróma.