Orech vlašský, alebo aj kráľovský, vnímame ako našu miestnu plodinu.
U nás sa tieto stromy objavili už v 15. storočí, svoj pôvod však majú v oblasti blízko stredozemného mora a v strednej Ázii.
Najväčším svetovým producentom orechov je Čína, Irán a USA.
Orech je všestranne užitočný strom, má relatívne rýchlo rastúce drevo, kvety sú medonosné a orechy sú nutrične veľmi hodnotné.
Omega 3 mastné kyseliny a antioxidanty majú pozitívny vplyv na činnosť mozgu a znižujú riziko srdcovo cievnych ochorení. Vlašské orechy sú bohaté na vitamín E, B 6 a tiamín a aj na minerály ako fosfor, horčík, zinok, meď a mangán. Obsahujú tiež železo a draslík.
Lisovaním za studena sa z orechov získava výživný olej.
Pred konzumáciou je ideálne orechy namočiť na 6 až 8 hodín, aktivujeme živiny a budú ľahšie stráviteľné.
Odporúča sa zjesť za hrsť orechov denne.
Rychly orechový koláč bez múky
Potrebujeme: 1 šálka mletých ORECHOV, 3 VAJCIA, 1 banán alebo jablko, 4 PL trstinového cukru, nastrúhaná pomarančová kôra.
Postup: ŽĹTKA vyšľaháme s 2/3 cukru, pridáme mleté ORECHY, nastrúhané jablko alebo roztlačený banán, pomarančovú kôru, zľahka vmiešame sneh z BIELKOV a 1/3 cukru. Môžeme pridať štipku kardamónu.
Cesto vylejeme do papierom vystlanej formy a pečieme cca 25- 30 minút pri 180 stupňoch.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO VLAŠSKÉ orechy.