Kokosový orech je plodom kokosovej palmy, ktorá pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie. Pestuje sa v tropických oblastiach prevažne v Ázii, Afrike, strednej a južnej Amerike. Bio kokosy sa pestujú tradičným ekologickým spôsobom.
Mladý kokosový orech poskytuje kokosovú vodu, dužinu, zo sušenej dužiny sa získava kokosové mlieko a krém, spracováva sa na strúhaný kokos a kokosovú múku. Lisovaním sa získava kokosový olej s teplotou topenia 23 – 26 °C.
Kokosový tuk obsahuje až 90% nasýtených mastných kyselín. Kokosová voda získavaná z mladých kokosov svojim zložením pripomína ľudskú plazmu, nazýva sa aj tekutinou života. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov a aminokyselín. Počas 2.svetovej vojny ju Britovia na Srí Lanke a Japonci na Sumatre krátkodobo používali v prípade nedostatku infúzneho roztoku.
Strúhaný kokos sa používa najmä na pečenie, do raw dezertov, müsli, pudingov a jogurtov, do palaciniek či smoothies.
Je neodmysliteľnou súčasťou indických a ázijských pokrmov.
Bezlepkové kokosové cookies
Zmiešame 2 hrnčeky strúhaného kokosu, 1 hrnček pomletých OVSENÝCH vločiek, pol hrnčeka rastlinného mlieka (napríklad MANDĽOVÉHO), 2 polievkové lyžice vody, malú lyžičku jedlej sódy, cca 2 polievkové lyžice agáve sirupu.
Vznikne lepkavé cesto z ktorého vytvarujeme guličky a pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zvrchu guličky trochu pritlačíme aby z nich vznikli cookies.
V predhriatej rúre pečieme na 180 stupňov 15 až 20 minút, aby bol povrch zlatistý.
Po vytiahnutí z rúry necháme na plechu, kým vychladnú Môžeme pridať ČOKOLÁDU.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO Kokos strúhaný (dužina kokosového orecha).