Bulgur je súčasťou tradičných jedál ako pilaf, kibbeh alebo tabuleh.
Môžete použiť na slano aj sladko, ako prílohu, zavárku do polievky, zamiešať do plniek, kaší, šalátov, na prípravu rizota.
Slovo bulgur pochádza z tureckého bulghur alebo z arabského bourghoul a v preklade znamená krupica.
Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov. Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme.
Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.
Bulgur sa získava z lámaných zŕn tvrdej pšenice (so zachovaním klíčkov semien a endospermu).
Tvrdé odrody pšenice sa namáčajú, následne sa predvaria a vysušia na slnku, alebo sú iba naparené, sušené na slnku.
Takto dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry.
Potom prebieha fáza odstránenia otrúb a drvenia. Cez sieť sa potom roztriedi podľa veľkosti na rôzne hrubé druhy.
Podľa hrúbky zŕn sa bulgur delí na jemný (ideálny do polievok a šalátov), medium a hrubý.
Bez tepelnej úpravy:
Bulgur zalejeme studenou vodou (2 až 2,5násobku bulguru) a necháme 1-2 hodiny odstáť.
Ide o najšetrnejší spôsob prípravy, pri ktorom zostanú v bulgure všetky vitamíny a živiny.
Bulgur zaliaty horúcou vodou alebo vývarom: Horúca tekutina proces prípravy výrazne skráti, zvyčajne možno bulgur konzumovať už za 20 - 30 minút.
Varený bulgur: Ide o najrýchlejší spôsob prípravy a tiež najvhodnejší, ak bulgur varíme pre malé deti.
Bulgur varíme asi 10 - 15 minút v horúcej vode a ak chceme proces ešte viac urýchliť, pred varením bulgur opražíme, potom príprava trvá len asi 6 - 8 minút.
Všeobecne platí, že čím je bulgur jemnejší, tým je jeho príprava kratšia. Hrubý bulgur vyžaduje tepelnú prípravu.
Bazalkový pilaf
Potrebujeme: PŠENIČNÝ bulgur, TOFU, mrazený hrášok, bazalkové pesto, cibuľa, cesnak, olej, korenie, SÓJOVÚ omáčku, trochu rímskej rasce.
Príprava: Na rozpálený olej dáme rímsku rascu, potom pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a spolu orestujeme.
Pridáme nakrájané TOFU, opražíme a pokvapkáme SÓJOVOU omáčkou.
Bulgur prepláchneme, pridáme k zmesi aj s hráškom a bazalkovým pestom, zalejeme dvojnásobkom vody a necháme variť zhruba 15 minút.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Bulgur PŠENIČNÝ.