Sú základom pre notoricky známe jedlá ako sú: šunkafleky, granadír, fliačky s kapustou.
Môžeme podávať spolu so zeleninou, mäsom, omáčkou, tvarohom či smotanou.
Pridávajú sa aj do hustých fazuľových polievok.
Na Slovensku sú spolu s rezancami najpoužívanejšie vďaka tomu, že boli najdostupnejšie, ale tiež preto, že sa pripravovali hlavne doma ľahko a rýchlo rezaním.
Granadír alebo granatiersky marš (pochod) je jedlo chudobných, ktoré sa varilo vojakom počas rakúsko-uhorskej monarchie.
Bolo lacné a rýchle a vojakov zasýtilo na dlho.
Cestoviny varíme za občasného miešania v osolenej vode 3 - 8 minút.
Granadír
Potrebujeme: 2 väčšie cibule, 6 zemiakov, 250 g PŠENIČNÝCH fliačkov, 3 ČL červenej papriky, soľ, repkový olej.
Postup: Zemiaky uvaríme vopred celé v šupke.
Po uvarení ich necháme vychladnúť. Keď sú vychladnuté, šupky obielime a pretlačíme ich, alebo nakrájame na malé kocky.
Cibule si nakrájame na čo najmenšie kúsky a opečieme ich na oleji. Keď sú zmäknuté, ku koncu pridáme soľ a červenú papriku.
Do vriacej vody dáme uvariť fliačky.
Ešte teplé ich premiešame so cibuľkou a ZEMIAKMI, aby sa zmes pekne spojila.
Najchutnejšie sú podávané s kyslou uhorkou alebo zaváranou cviklou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
PŠENIČNÁ múka (97%), sušená VAJEČNÁ zmes (3% - 31,2 g na 1kg múky), prírodné farbivo (kurkuma).