Môžeme ho použiť všade tam, kde sa používa ryža, ako hlavné jedlo ale i ako dezert.
Kuskus je podobný vzhľadom i použitím ako bulgur.
Rozdielom je, že bulgur sú pšeničné krúpy, kým kuskus je krupica.
Kuskus dodá energiu, výborne zasýti i keď je ľahký.
Je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Do mnohých častí Európy, hlavne do Francúzka, sa kuskus dostal s prisťahovalcami z Afriky.
Pri výrobe tradičnou metódou sa krupica rozprestrie a postrieka slanou vodou, tak aby sa vytvorili hrudky.
Následne sa dlaňami rozdrobí na milimetrové guličky.
Nakoniec sa suší na slnku a veľmi dlho vydrží.
V Tunise sa dofarbuje tekvicou dooranžova a V Tunisku dožlta pomocou šafránu.
V Afrike je dodnes kuskus pripravovaný ručne, je to skoro ako rituál, kedy sa naraz stretnú všetky ženy z rodiny.
Každá žena si v lete urobí ročné zásoby v množstve aj sto kíl, pretože v zime kuskus nie je možné pripravovať.
Kuskus sa pri príprave nevarí,
len sa zalieva vriacou vodou v pomere 1:2 (kuskus : voda).
Premieša sa a nechá 10 minút odstáť prikrytý.
Následne premiešame vidličkou.
Namiesto vody môžete použiť vývar, prípadne pridať lyžicu olivového oleja.
Kuskus dezert
Suroviny: 1 šálka celozrnného PŠENIČNÉHO kuskusu, 2,5 šálky vody, 3 šálky trstinového cukru, 1/3 šálky kakaa, 2 banány, 2 šálky rastlinného mlieka, 5 lyžíc kukuričného škrobu, 3 lyžice kakaa, 1 hrnčeka cukru, kvalitná čokoláda na posypanie, pomleté ORECHY.
Príprava: Do hrnca nalejeme vodu, cukor, kakao a PŠENIČNÝ kuskus.
Privedieme k varu, stiahneme plameň a za stáleho miešania varíme tak dlho, dokiaľ zmes nezačne hustnúť.
Uvarenú kuskusovú kašu vlejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme.
Na vrch poukladáme banán, ktorý si nakrájame na kolieska.
V inom hrnci zmiešame mlieko s kakaom, cukrom a škrobom a chvíľu varíme na slabom ohni tak dlho, dokiaľ nezhustne.
Hotový čokoládový puding nalejeme na kuskusovú a banánovú vrstvu, posypeme nastrúhanou čokoládou, MANDĽAMI a necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z tvrdej PŠENICE (SEMOLINA), voda.