Môžeme ho použiť všade tam, kde sa používa ryža, ako hlavné jedlo ale i ako dezert.
Kuskus je podobný vzhľadom i použitím ako bulgur.
Rozdielom je, že bulgur sú pšeničné krúpy, kým kuskus je krupica.
Kuskus dodá energiu, výborne zasýti i keď je ľahký.
Je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Do mnohých častí Európy, hlavne do Francúzka, sa kuskus dostal s prisťahovalcami z Afriky.
Pri výrobe tradičnou metódou sa krupica rozprestrie a postrieka slanou vodou, tak aby sa vytvorili hrudky.
Následne sa dlaňami rozdrobí na milimetrové guličky.
Nakoniec sa suší na slnku a veľmi dlho vydrží.
V Tunise sa dofarbuje tekvicou dooranžova a V Tunisku dožlta pomocou šafránu.
V Afrike je dodnes kuskus pripravovaný ručne, je to skoro ako rituál, kedy sa naraz stretnú všetky ženy z rodiny.
Každá žena si v lete urobí ročné zásoby v množstve aj sto kíl, pretože v zime kuskus nie je možné pripravovať.
Kuskus sa pri príprave nevarí,
len sa zalieva vriacou vodou v pomere 1:2 (kuskus : voda).
Premieša sa a nechá 10 minút odstáť prikrytý.
Následne premiešame vidličkou.
Namiesto vody môžete použiť vývar, prípadne pridať lyžicu olivového oleja.
Pikantný kuskus
V mažiari rozdrvíme 1 ČL rasce, 1 ČL feniklu, 1 ČL koriandru, 1 ČL drveného chilli a 1 ČL soli.
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, rozdrvené korenie, bobkový list a cesnak pridáme k cibuli a pokračujeme v pražení - zmes by sa mala podobať lekváru, ale nesmie nám prihorieť alebo zhnednúť.
Potom pridáme ocot a cukor a rozpustíme ho na sirup.
Pridáme KUSKUS a miešame.
Prilejeme horúci zeleninový vývar (425 ml) alebo vodu a pomaly varíme asi 15-20 minút, občas premiešame.
Na zjemnenie pridáme kúsok MASLA.
Hotové podávame s marinovaným TOFU a zeleninou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z tvrdej PŠENICE (SEMOLINA), voda.