Tento populárny tvar je chutný ako súčasť rôznych šalátov, ale tiež ako samostatný pokrm či príloha k omáčkam a mäsu.
Každý človek, ktorý miluje cestoviny pozná slovné spojenie „Al dente“.
Viete, čo tieto dve slová znamenajú? Ide o pojem využívaný v spôsobe prípravy cestovín. Vo voľnom preklade z taliančiny ide o prípravu „na zub“, čiže spôsob, akým zistíte správne pripravené cestoviny.
Slovo Fusilli pochádza pravdepodobne zo slova fusile z archaického talianskeho výrazu pre pušky, pretože pripomína špirálovite ryhovanú hlaveň pušky.
Cestoviny varíme za občasného miešania v osolenej vode 10 minút.
Pri varení si zachovajú ideálnu štruktúru, nerozvaria a nelepia sa.
Cestoviny s citrónovou omáčkou
Do misky oddelíme 4 ŽĹTKA, ktoré vyšľaháme so strúhaným PARMEZÁNOM (2 PL), a potom primiešame SMOTANU (200 ml).
Ak nechceme používať surové žĺtky, omáčku môžeme vymiešať nad vodným kúpeľom.
Do omáčky nastrúhame kôru z umytého citróna a následne primiešame aj citrónovú šťavu a zľahka prisolíme.
Pridáme uvarené SEMOLINOVÉ fusilli.
Premiešame, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a znovu dobre premiešame.
Na tanieri ešte posypeme strúhaným PARMEZÁNOM.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z tvrdozrnnej PŠENICE (SEMOLINA), voda.