Tento populárny tvar je chutný ako súčasť rôznych šalátov, ale tiež ako samostatný pokrm či príloha k omáčkam a mäsu.
V Taliansku sa penne vyrába v dvoch prevedeniach: Penne lisce (hladké) a Penne rigate (s ryhami).
V talianskych reštauráciách sa cestoviny podávajú ako Primo piatto, teda prvé jedlo po predjedle.
Cestoviny varíme za občasného miešania v osolenej vode 9 minút.
Pri varení si zachovajú ideálnu štruktúru, nerozvaria a nelepia sa.
Paradajková omáčka
Vo väčšej panvici zohrejeme olivový olej za studena lisovaný (1-2 dcl), veľmi krátko v ňom opražíme plátky cesnaku 3 strúčikov tak, aby nezhorkol, pridáme chilli papričky na ochutenie.
Pridáme 2 konzervy drvených paradajok, bazalku, tymián, majoránku a necháme podusiť.
Prilejeme 1 dcl bieleho vína.
Omáčku necháme na slabom ohni, aby sa víno vyredukovalo, čím celá masa zhustne.
Keď má správnu konzistenciu, na záver pretlačíme 2 strúčiky cesnaku.
Omáčka musí obsahovať veľa cesnaku, inak bude mdlá.
Pridáme uvarené SEMOLINOVÉ penne.
Naservírujeme a nešetríme PARMEZÁNOM. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z tvrdozrnnej PŠENICE (SEMOLINA), voda.