Špagety môžete podávať spolu s omáčkou, môžete ich zapiecť alebo použiť ako prílohu.
Názov pochádza z talianskeho slova spago, čo v preklade znamená tenký povrázok.
Priemerný Talian skonzumuje ročne neskutočných 51 kilogramov cestovín a pri ich konzumovaní nepoužíva vidličku a lyžicu.
Zvyk jesť špagety takýmto spôsobom prišiel zo Spojených štátov amerických. Taliani používajú iba vidličku.
Cestoviny varíme za občasného miešania v osolenej vode 7 minút.
Pri varení si zachovajú ideálnu štruktúru, nerozvaria a nelepia sa.
Omáčka na cestoviny zo žltých paprík
Potrebujeme: 3 menšie žlté papriky, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL pesta, 6 sušených paradajok (vopred namočených), za hrsť VLAŠSKÝCH ORECHOV (vopred namočených), PARMEZÁN, olivový olej, soľ, čierne korenie.
Postup: Na oleji opečieme na kocky nakrájanú žltú papriku. Kúsky musia byť čo najmenšie, aby čo najrýchlejšie zmäkli.
K nim pridáme pretlačený cesnak a soľ. Keď sú papriky mäkšie, ale nie ešte úplne opečené, pridáme pesto, čierne korenie a sušené paradajky.
Ak by sa nám zdalo, že je tam málo šťavy, môžeme podliať vodou z cestovín (cca 1 naberačku).
Keď sú papriky mäkké, zmes je hotová.
Prelejeme ju do mixéra a rozmixujeme na jemnú omáčku, ktorú vylejeme k horúcim cestovinám so štipkou olivového oleja.
Na vrch cestovín s omáčkou dáme VLAŠSKÉ ORECHY a PARMEZÁN.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z tvrdozrnnej PŠENICE (SEMOLINA), voda.