Kuskus celozrnný

Wholemeal Couscous
Kuskus celozrnný
Skladom
100g0,39 EUR
1kg3,90 EUR

Popis

Celozrnný kuskus (Cous Cous) je sparená a do guličiek vytvarovaná krupica. Obsahuje aj obalové vrstvy zrna, má viac minerálnych látok a približne 3-násobné množstvo vlákniny ako klasický kuskus.

Viac o produkte

Môžeme ho použiť všade tam, kde sa používa ryža, ako hlavné jedlo ale i ako dezert.
Kuskus je podobný vzhľadom i použitím ako bulgur.
Rozdielom je, že bulgur sú pšeničné krúpy, kým kuskus je krupica.
Kuskus dodá energiu, výborne zasýti i keď je ľahký.

Je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Do mnohých častí Európy, hlavne do Francúzka, sa kuskus dostal s prisťahovalcami z Afriky.
Pri výrobe tradičnou metódou sa krupica rozprestrie a postrieka slanou vodou, tak aby sa vytvorili hrudky.
Následne sa dlaňami rozdrobí na milimetrové guličky.
Nakoniec sa suší na slnku a veľmi dlho vydrží.
V Tunise sa dofarbuje tekvicou dooranžova a V Tunisku dožlta pomocou šafránu.

V Afrike je dodnes kuskus pripravovaný ručne, je to skoro ako rituál, kedy sa naraz stretnú všetky ženy z rodiny.
Každá žena si v lete urobí ročné zásoby v množstve aj sto kíl, pretože v zime kuskus nie je možné pripravovať.

Príprava / Použitie

Kuskus sa pri príprave nevarí,
len sa zalieva vriacou vodou v pomere 1:2  (kuskus : voda).
Premieša sa a nechá 10 minút odstáť prikrytý.
Následne premiešame vidličkou.
Namiesto vody môžete použiť vývar, prípadne pridať lyžicu olivového oleja.

Recept


Kuskus dezert


Suroviny: 1 šálka celozrnného PŠENIČNÉHO kuskusu, 2,5 šálky vody, 3 šálky trstinového cukru, 1/3 šálky kakaa, 2 banány, 2 šálky rastlinného mlieka, 5 lyžíc kukuričného škrobu, 3 lyžice kakaa, 1 hrnčeka cukru, kvalitná čokoláda na posypanie, pomleté ORECHY.

Príprava: Do hrnca nalejeme vodu, cukor, kakao a PŠENIČNÝ kuskus.
Privedieme k varu, stiahneme plameň a za stáleho miešania varíme tak dlho, dokiaľ zmes nezačne hustnúť.
Uvarenú kuskusovú kašu vlejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme.
Na vrch poukladáme banán, ktorý si nakrájame na kolieska.
V inom hrnci zmiešame mlieko s kakaom, cukrom a škrobom a chvíľu varíme na slabom ohni tak dlho, dokiaľ nezhustne.

Hotový čokoládový puding nalejeme na kuskusovú a banánovú vrstvu, posypeme nastrúhanou čokoládou, MANDĽAMI a necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.

ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Zloženie

Múka z tvrdej PŠENICE (SEMOLINA), voda.

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Taliansko

Nutričné hodnoty

AA Energia kJ/kcal1 412,84 kJ / 338 kcal
AB Tuky (g)1.5
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0.4
AD Sacharidy (g)65
AF z toho cukry (g)3
AG Bielkoviny (g)12
AI Soľ (g)0.05
PLU 4066

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Skladom
3,25 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies