Konzumujeme samostatne alebo ako súčasť musli, granoly, kaše a šalátov.
Vhodné na prípravu omáčok. Môžeme pridať do chleba a koláčov.
Brusnice (Kľukva veľkoplodá, sú vždy zelený krík, pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Rastú predovšetkým v chladnejších oblastiach severnej pologule a vyžadujú kyslú pôdu. Indiáni ich tradične používali na konzerváciu potravín, farbenie látok a hojenie rán. Indiáni z oblasti New Jersey ich nazývali "" bitter berry"" a konzumovali ich surové samostatne alebo zmiešané s javorovým sirupom, tiež ako súčasť jedál. Boli pre nich symbolom mieru a priateľstva. Čerstvé brusnice sú pomerne tvrdé, kyslé a horkasté, preto sa konzumujú väčšinou spracované. Až 95% svetovej produkcie sa spracováva na šťavy, omáčky, kompóty, džemy a želé.
Jednoduchá a rýchla brusnicová omáčka
Potrebujeme: 200 g brusníc, 50 g cukru a 2 väčšie jablká.
Brusnice s cukrom a trochou vody varíme kým nezmäknú.
Pridáme očistené, postrúhané jablká a ešte chvíľu povaríme.
Prepasírujeme cez sitko a môžeme podávať, napríklad ku grilovanému hermelínu.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Sušené BIO brusnice, trstinový cukor.