Tento prastarý strom má pôvod vsevernej Číne, kde sa už tisícročia pestuje ako úžitková, liečivá a okrasná rastlina. Za jeho rozšírením stojí priadka morušová, ktorej potravou sú práve listy moruše bielej.
Moruša bola známa už v dávnych civilizáciách. V Grécku boli plody moruše zasvätené bohyni múdrosti Minerve, v Rímskej ríši sa používali na liečenie ústnej dutiny, hrdla a pľúc.
V tradičnej čínskej medicíne sa moruša biela využíva ako “chladiace” ovocie. Odstraňuje z tela nadmerné teplo a všetky toxíny.
Je len málo takých ovocných stromov, ktoré v horúci letný deň poskytnú tieň a aj osviežujúce ovocie. Vedela to aj Mária Terézia. Počas jej vládnutia sadili moruše biele popri cestách, aby pocestní mali po ruke svieže ovocie a oddýchli si v tieni košatých stromov.
Plody moruše sú vhodné na priamy konzum, sušia sa a spracovávajú na džemy, marmelády, víno či destiláty.
Konzumujeme samostatne, ako náhradu sladkostí.
Vďaka sladkej chuti ju obľubujú deti.
Pridávame do müsli, jogurtov, šalátov, orechových zmesí, do cookies a koláčov.
Namočením vo vode získa plný tvar a šťavnatosť, môže sa použiť aj do smoothies.