Konzumujeme samostatne, pridávame do müsli, granoly, kaše a jogurtov. Ak ich pomelieme, múčku využijeme do dezertov, makróniek, tiež na posypanie šľahačky a múčnikov.
Maliny rastú v záhradách a divoko na lesných rúbaniskách a svahoch. Predpokladá sa, že pochádzajú z východnej Ázie.
Podobne ako jahody, aj maliny poskytujú plody a aj listy. Konzumácia malín prospieva našej imunite, srdcu a cievam pre vysoký obsah vlákniny a vitamínu C pomáha pri tráviacich ťažkostiach a pri problémoch s pečeňou a obličkami. Poskytujú silnú antioxidačnú ochranu.
Listy zbierame od júna do septembra a používame ich vo forme záparu alebo odvaru pri hnačkách, hemoroidoch, menštruačných kŕčoch a tráviacich ťažkostiach, kombinujeme tiež s inými bylinami.
Olej z malinových jadier je bohatý na vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a má prirodzený ochranný faktor (SPF).
Ak ich namočíme do vody, máme čerstvé maliny aj v zime.
Čokoládové truffles s lyofilizovanými malinami
Ingrediencie: 250 g kvalitnej horkej čokolády, 90 ml SMOTANY na šľahanie, 20 g MASLA, kôra z jedného pomaranča, 2 PL šťavy z pomaranča, trochu vanilky, 30 g lyofilizovaných malín a štipka soli.
Postup: Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do vodného kúpeľa spolu so SMOTANOU a MASLOM.
Keď sa hmota rozpustí, pridáme šťavu a kôru z pomaranča, štipku soli a vanilku.
Všetko dobre premiešame a necháme v chladničke minimálne 3 hodiny.
Potom pomocou lyžice vytvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v podrvených malinách.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.