Konzumujeme samostatne, pridávame do müsli, granoly, kaše a jogurtov. Ak ich pomelieme, múčku využijeme do dezertov, makróniek, tiež na posypanie šľahačky a múčnikov.
Maliny rastú v záhradách a divoko na lesných rúbaniskách a svahoch. Predpokladá sa, že pochádzajú z východnej Ázie.
Podobne ako jahody, aj maliny poskytujú plody a aj listy. Konzumácia malín prospieva našej imunite, srdcu a cievam pre vysoký obsah vlákniny a vitamínu C pomáha pri tráviacich ťažkostiach a pri problémoch s pečeňou a obličkami. Poskytujú silnú antioxidačnú ochranu.
Listy zbierame od júna do septembra a používame ich vo forme záparu alebo odvaru pri hnačkách, hemoroidoch, menštruačných kŕčoch a tráviacich ťažkostiach, kombinujeme tiež s inými bylinami.
Olej z malinových jadier je bohatý na vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a má prirodzený ochranný faktor (SPF).
Skvele sa hodia do jogurtov, kaší, müsli, granoly, koktejlov, do pečenia alebo len tak na maškrtenie.
Ak ich namočíte na chvíľu do vody, získate ovocie, ktoré chutí takmer ako čerstvé.
Čokoládové truffles s lyofilizovanými malinami
Ingrediencie: 250 g kvalitnej horkej čokolády, 90 ml SMOTANY na šľahanie, 20 g MASLA, kôra z jedného pomaranča, 2 PL šťavy z pomaranča, trochu vanilky, 30 g lyofilizovaných malín a štipka soli.
Postup: Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do vodného kúpeľa spolu so SMOTANOU a MASLOM.
Keď sa hmota rozpustí, pridáme šťavu a kôru z pomaranča, štipku soli a vanilku.
Všetko dobre premiešame a necháme v chladničke minimálne 3 hodiny.
Potom pomocou lyžice vytvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v podrvených malinách.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.