Konzumujeme samostatne, pridávame do müsli, granoly, kaše a jogurtov.
Ak ich pomelieme, múčku využijeme do dezertov, makróniek, tiež na posypanie šľahačky a múčnikov.
Jahody sú známe už z čias starovekého Ríma, no bežne sa začali konzumovať v stredoveku, kedy ich pestovali hlavne mnísi.
Záhradné jahody, ako ich dnes poznáme, vznikli krížením druhov na dvore Ľudovíta XV. Vznikla nová odroda, ktorá sa pestuje dodnes.
Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy, najmä z lesných jahôd. Obsahujú triesloviny, éterické oleje, alkaloidy a vitamín C. Využijeme ich na prípravu čaju, najčastejšie v kombinácii s inými bylinami.
Skvele sa hodia do jogurtov, kaší, müsli, granoly, koktejlov, do pečenia alebo len tak na maškrtenie.
Ak ich namočíte na chvíľu do vody, získate ovocie, ktoré chutí takmer ako čerstvé.