Sultánky sa pridávajú do müsli, kaše a orechových zmesí. Výborne sa hodia na prípravu koláčov, vianočiek, tiež do chleba, bagiet, štrúdle, muffinov, cookies či raw dezertov.
Môžeme ich pridať do zeleninových šalátov a kombinovať so syrmi, ryžou, kuskusom a pridávať do orientálnych pokrmov.
Hrozienka sú sušené plody - bobule viniča hroznorodého, lianovitej rastliny, pravdepodobne pôvodom z Malej Ázie (oblasť východného Turecka). Už 2 000 rokov pnl. sa pestovali v Perzii a Egypte.
Od tých čias sa ich spôsob spracovania veľmi nezmenil, sušia sa prirodzene, na slnku. Miesto obvyklého sírenia sa používajú alternatívne metódy. Pred sušením sa hrozno krátko ponorí do roztoku uhličitanu draselného s trochou bio olivového oleja, čím sa skráti doba sušenia na slnku. Proces pestovania a zberu viniča vyvinuli Arménci a Féničania. Následne Arménci založili prvé vinohrady na území Perzie (Irán, Turecko a Irak). Tieto oblasti mali ideálne klimatické podmienky na pestovanie a boli tiež blízko k miestam odbytu, ktorými boli Rím a Grécko. V 11.storočí priniesli križiaci hrozienka zo svojich výprav do Európy.
Nepečený jablkový koláč s hrozienkami
Ingrediencie: 3 lyžice OVSENÝCH VLOČIEK, 3 lyžice hrozienok sultánok, 3 lyžice mletého kokosu, 2 lyžice ORECHOV, 1 lyžica mletého maku, 4 jablká a 2 lyžice kokosového oleja.
Postup: ORECHY a hrozienka posekáme v mixéri, pridáme VLOČKY, mak a kokos a znova pomixujeme. Na záver pridáme kokosový olej a dobre premiešame.
Zmes utlačíme do tortovej formy a vložíme do chladničky.
Nastrúhané alebo na plátky nakrájané jablká krátko podusíme a po vychladnutí navrstvíme na korpus.
Môžeme posypať ORECHMI, nastrúhanou čokoládou a opäť odložíme do chladničky aspoň na hodinu.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.