Goji sú plodmi rastliny Kustovnica čínska, ktorá sa vyskytuje v Číne, Japonsku a Kórei. Rastú v úrodnej pôde v oblasti Himalájí. Plody sa pri zbere strasú na plachty a potom sa prirodzene sušia bez použitia siričitanov v polotieni, kým nestratia väčšinu vody.
V oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou stravy, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Goji dodáva životnú energiu, zlepšuje metabolizmus tukov, posilňuje imunitný systém, stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, zlepšuje činnosť čriev.
V modernej medicíne sa používa na podporu liečby zvýšenej hladiny cholesterolu či pri problémoch s prostatou. V Číne sa považuje za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť a vitalitu.
Podporuje pozitívne myslenie, pravdepodobne preto sa v Ázii nazýva „bobule šťastia" a v tradičnej čínskej medicíne používa najmä pri liečení úzkosti a únavy.
Príprava čaju:
Na 2,5 dcl vody pridáme 2-3 čajové lyžičky, varíme cca 15 minút
(alebo po zaliatí vriacou vodou necháme 20-30 minút lúhovať), precedíme.
Ovsená kaša s quinoa a goji
Ingrediencie: 1 šálky goji, 1 šálky OVSENÝCH vločiek, 1 šálky quinoy (prepláchnutej), 1/4 šálky hrozienok, 1 ČL soli, mletá škorica a kardamom.
Postup: Všetky suroviny dáme do hrnca, zalejeme 4 šálkami vody a varíme cca 25 minút.
Pred podávaním môžeme doplniť mliekom, osladiť javorovým sirupom a posypať semienkami či orieškami.
Tip: Ak sa nám kaša nechce variť, pripravíme ju večer tak, že suroviny privedieme k varu, stiahneme z ohňa a do rána necháme odstáť. Ráno už len niekoľko minút ohrievame.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.