Figy sú plodmi stromu figovníka. Svojím tvarom pripomínajú slzu.
Figovník je pôvodom zo Stredného východu a západnej Ázie, no darí sa mu aj v našich zemepisných šírkach. Využíva sa nielen ovocie, ale aj listy.
Z listov sa pripravuje čaj, ktorý podľa štúdií pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi. Listy sa tiež plnia ryžou, podobne ako listy viniča.
Z fíg sa vyrába chutný džem.
Blahodárne účinky výživných fíg na náš organizmus poznali už starí Rimania. Rímsky historik Plínius popísal ich účinky. Figy podľa neho posilňujú organizmus, je to najlepšie jedlo pre zotavenie ľudí oslabených chorobou. Zvyšujú silu mladých a zlepšujú zdravie starých, ktorí potom vyzerajú mladšie a majú menej vrások. :)
Pred použitím, najmä na ďalšie spracovanie, je vhodné ich vopred na niekoľko hodín namočiť do vody.
Figy sú výborné na priamu konzumáciu. Hodia sa na prípravu dezertov, cereálnych a raw tyčiniek, pridávajú sa do šalátov, müsli a cereálnych kaší. Dobre sa kombinujú so syrmi a orechmi, sú lahodné v kombinácii s anízom, feniklom a tiež škoricou.
Španielske figové guľky s mandľami
Ingrediencie:
100 g MANDLÍ nasucho pražených, 500 g sušených fíg, 85 g sušených marhúľ (pokrájaných nadrobno), 1 PL brandy, 1 PL medu, 1 PL klinčekov, 1 PL anízu, 100 g nasucho opraženého SEZAMU.
Postup:
MANDLE v mixéri pomelieme, alebo na jemno podrvíme.
Figy pokrájame na malé kúsky, alebo pomelieme na mlynčeku na mäso.
Figovú hmotu dôkladne zmiešame s mandľami a vypracujeme na jednoliatu masu. Pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame.
Tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v SEZAME.
Môžeme podávať s čerstvým syrom a kvapkou medu.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.