Physalis pridávame do jogurtov, müsli, ovocných snackov, tyčiniek, koláčov, cookies a sladkých či slaných šalátov.
Výborná je v kombinácii so syrmi.
Physalis pochádza z Ánd, divoko rastie vo vyšších nadmorských výškach. Patrí do rovnakej čeľade rastlín ako napríklad rajčiny či baklažán.
Plody sú žlto oranžové guličky, veľké ako čerešne, ukryté v slamovožltých krásnych kalichoch pripomínajúcich lampióny.
Používa sa aj ako dekoratívna rastlina.
Okrem zaujímavej chute je zaujímavá aj obsahom živín. Je výborným zdrojom vitamínov C, B1, B2 a B3, beta-karoténu, z minerálov najmä železa, fosforu a vápnika. Vysoký obsah vitamínu C a železa stimuluje imunitný systém a znižuje únavu.
Plody majú antioxidačné účinky, obsahujú viac vitamínu C ako citróny.
Pomáhajú zlepšovať zrak, regulovať hladinu cukru a tukov v krvi.
V tradičnom liečiteľstve sa machovka využíva pre svoje antioxidačné, protizápalové, diuretické a imunitu zvyšujúce účinky.
Využíva sa nielen plod, ale aj listy a koreň.
Physalis môžeme pridávať do jogurtov, musli, ovocných snackov, tyčiniek, do smoothies, koláčov, cookies a sladkých či slaných šalátov. Namočením vo vode a rozmixovaním ju môžeme použiť na prípravu chutney. Tieto sušené zlaté bobule majú úžasnú schopnosť vyzdvihnúť celé jedlo.
Namočením vo vode a rozmixovaním môžeme Physalis použiť na prípravu chutney.
Tieto sušené zlaté bobule majú úžasnú schopnosť vyzdvihnúť celé jedlo.
Physalis granola
V miske spolu zmiešame Physalis, OVSENÉ VLOČKY, bezlepkovú univerzálnu múku, mleté ľanové semienko, škoricu, javorový sirup a kokosový olej.
Zmes roztlačíme na plech na papier na pečenie a pečieme 20 až 25 minút.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.