Slivky BIO

Dried Plums BIO
Slivky BIO
Nie je skladom
100g1,30 EUR
1kg13,00 EUR
Nie je skladom

Popis

Slivky sú veľmi výživným ovocím, poskytujú sacharidy, množstvo minerálov, antioxidantov, vitamínov a vlákninu. Obsahujú sorbitol, cukor s laxatívnymi účinkami.

Viac o produkte

Konzumujeme samotné, pridávame do kaší, polievok, omáčok alebo koláčov.

Slivka domáca je jedno z najrozšírenejšie pestovaných druhov ovocia na Slovensku.
Jej domovom je pravdepodobne Malá Ázia (oblasť východného Turecka) a Kaukaz, odkiaľ sa vplyvom Grékov a Rimanov rozšírili do celého Stredomoria. Do európskej kuchyne ich priviezli benediktíni.
Na Slovensku sa začali pestovať v 18. storočí, najkvalitnejšou odrodou bola bystrická slivka.

Slivky sa konzumovali čerstvé, piekli sa z nich koláče, robil lekvár, slivovica, varila sa z nich polievka slivčanka a sušili sa. Sušené sa pridávali do polievok, omáčok, koláčov. Varenie lekváru bolo rozšírené na celom území Slovenska a bolo dôležitou spoločenskou udalosťou.

Slivka kvitne skoro na jar a pomerne dobre znáša jarné mrazíky. Aj pre tieto vlastnosti je v čínskej filozofii považovaná za symbol ukončenia zimy a zvestovateľa jari. V starých čínskych rozprávkach sa hovorí, že sladká vôňa kvetov slivky rozsvieti svet a odstráni horkosť a chlad zimy.
Podľa japonskej tradície má slivka „Ume“ ochrannú moc a sadí sa do severovýchodnej časti záhrad, odkiaľ veria, že prichádzajú negatívne energie.

Príprava / Použitie

Pred konzumáciou odporúčame namočiť slivky do teplej vody na 1-2 hodiny.

BIO slivky sú sušené bez použitia konzervantov. Prírodné cukry môžu kryštalizovať a vytvoriť na ovocí biely povlak. Tento prirodzený povlak neznižuje kvalitu ovocia, naopak je známkou toho, že ovocie nebolo chemicky ošetrované.

Recept


Pečený slivkový lekvár bez cukru


Čerstvé slivky odkôstkujeme, pokrájame na malé kúsky a roztlačíme alebo pomelieme.
Môžeme pridať celú škoricu a trochu rumu.
Dáme na vyšší plech a pečieme v rúre pri teplote 200 stupňov, kým nezačne masa vrieť.
Potom teplotu znížime na 140 stupňov a pečieme 3-4 hodiny, podľa toho, aký hustý lekvár chceme mať.
Lekvár dáme do pohárov, dobre uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Zloženie

Sušené BIO slivky.

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Bulharsko

Nutričné hodnoty

Energia kJ/kcal1 004 kJ / 240 kcal
Tuky (g)0.38
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0.2
Sacharidy (g)63.88
z toho cukry (g)46.23
Bielkoviny (g)2.18
Vláknina (g)7.1
Vápnik (mg)50
Železo (mg)0.9
Soľ (g)0
Vitamín A (mcg)0.3
Draslík (mg)725
PLU 1097

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Bio
Nie je skladom
10,83 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies