Marhule pochádzajú z Orientu, pravdepodobne z Arménska alebo Číny. Ich presný pôvod je stále diskutovaný. Domestikované boli pred viac ako 4 000 rokmi.
Dnes sú najväčšími pestovateľmi Turecko, Irán a Uzbekistan, pestujú sa však takmer na všetkých kontinentoch.
Sušené marhule sú bohaté na biologicky aktívne látky. Obsahujú sacharidy, hlavne jednoduché cukry a vlákninu, sú bohatým zdrojom karotenoidov, vitamínov skupiny B a vitamínu E.
Z minerálov je významne zastúpené železo, draslík, horčík a mangán.
Marhule sú národným ovocím Arménska, pestujú sa najmä v oblasti pohoria Ararat. Počas Ramadánu sa v krajinách Stredného Východu a Severnej Afriky konzumuje hustý marhuľový nápoj ako prvé jedlo po západe slnka. Svoj pôvod má v Sýrii, kde sa pestujú odrody najvhodnejšie na prípravu tohto nápoja.
Marhule môžeme pred konzumáciou namočiť na niekoľko hodín do vody, budú ešte šťavnatejšie.
Libanonský ryžový puding
Ingrediencie: 150 g guľatozrnnej ryže alebo Arborio, 250 ml SMOTANY a 250 ml MLIEKA (môžu byť rastlinné), 2 PL trstinový cukor, 1 vanilkový struk rozkrojený, 16 ks sušených marhúľ, 1 ks celej škorice, 1/2 citróna, po 2 PL ružovej vody a vody z kvetov pomaranča, za hrsť sekaných PISTÁCIÍ.
Postup: Ryžu uvaríme domäkka v zmesi MLIEKA a SMOTANY s pridaním vanilkového struku a cukru.
Do inej nádoby nalejeme 300 ml vody, pridáme celé marhule, škoricu a citrón, povaríme 10 minút.
Keď je ryža mäkká, vmiešame kvetinové vody a puding rozdelíme do 4 misiek.
Navrch poukladáme marhule, polejeme šťavou, v ktorej sa varili a posypeme PISTÁCIÁMI.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.