Datle sú plodmi palmy s názvom Datľovník pravý, pochádzajúcej z oblasti Mezopotámie, dnešného Iraku.
V subtropických a púštnych oblastiach Severnej Afriky a Blízkeho predstavujú jednu zo základných zložiek potravy, známu už 7 000 rokov. Pestujú sa už viac ako 5 000 rokov.
Datle sa konzumujú prevažne vysušené, čo zlepšuje ich trvanlivosť, v minulosti túto kvalitu využívali beduíni a karavány v púšti. Konzumujú sa aj čerstvé datle, najčastejšie odrody Medjool a Deglet Noor. Z datlí sa vyrába cukor, datľová pasta, sirup, víno, alkohol, likér a ocot. Hovorí sa, že keď sa v Ománe rodine narodí syn, zasadia mu datľovú palmu. Tá rastie spolu s ním, zabezpečí, aby on a ani jeho rodina nikdy netrpeli hladom.
Môžeme ich použiť na sladenie smoothies, omáčok, šalátových dresingov a marinád, pridávame do kaše, vločiek a musli.
Energetické datľové tyčinky
V mixéri zmiešame 2 šálky datlí, 3/4 šálky KEŠU ORECHOV, 1/4 šálky ARAŠIDOVÉHO masla, 1/2 šálky strúhaného kokosu, 2 PL kakao, štipku morskej soli.
Miešame tak dlho, aby sa nám zmes spojila, ale stále zostali kúsky datlí a orechov.
Následne tvarujeme guľôčky, alebo nanesieme tenkú vrstvu na plech a dáme stuhnúť do chladničky na cca 1 hodinu, potom pokrájame na tyčinky.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.