Vhodná na prípravu polievok, prívarkov, nátierok, fašírok, placiek, pyré a tiež do šalátov.
V indickej kuchyni sa používa na prípravu kari a obľúbeného jedla Dhal.
Podľa ľudovej múdrosti je šošovica zdrojom a znakom hojnosti.
Preto je v mnohých rodinách neodmysliteľnou súčasťou jedálnička na nový rok.
Šošovica, pôvodom z Ázie, je jednou z najstaršie kultivovaných plodín.
Najznámejšie sú šošovica zelená, hnedá, červená, žltá a čierna beluga.
Je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať vstrebávanie cholesterolu, stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Obsahuje kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, minerály, najmä železo, fosfor, horčík, med, draslík a mangán.
Obsahuje polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi.
V kombinácii s celozrnnou potravinou poskytuje šošovica rovnakú kvalitu bielkovín ako mäso.
Je nielen výživná, ale aj pomerne lacná, čo z nej robí dôležitú potravinu v mnohých rozvojových krajinách.
Šošovica, ako aj iné strukoviny, obsahuje antinutrienty, ktoré môžu blokovať vstrebávanie živín.
Namáčaním a varením ich účinky výrazne znížime.
Znižuje vstrebávanie cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Ak vám šošovica spôsobuje tráviace ťažkosti, vyberajte si varianty bez šupky (napríklad červená šošovica), ktoré nenadúvajú sú ľahko stráviteľné a vhodnejšie aj pre deti.
Šošovicu nemusíme, ale môžeme namočiť do vody pred varením.
Skrátime tým čas varenia a hlavne znížime obsah látok blokujúcich vstrebávanie živín.
Po namočení vodu scedíme, zalejeme čistou vodou a varíme do mäkka 20-30 minút.
Solíme až po uvarení, inak sa predĺži doba varenia.
Šošovicová nátierka
Spolu rozmixujeme 2 šálky uvarenej šošovice s trochou vody v ktorej bola varená, 1 šálky oleja, 2 lyžice HORČICE, soľ, mleté korenie, mletá rasca, cesnak, červená paprika a drvený majorán.
Nátierka sa najviac hodí na hrianky.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Hnedá šošovica.