Slovenská šošovica

Slovak lentils
Slovenská šošovica
Skladom
100g0,27 EUR
1kg2,70 EUR

Popis

Po sóji a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie.

Viac o produkte

Vhodná na prípravu polievok, prívarkov, nátierok, fašírok, placiek, pyré a tiež do šalátov.
V indickej kuchyni sa používa na prípravu kari a obľúbeného jedla Dhal.

Podľa ľudovej múdrosti je šošovica zdrojom a znakom hojnosti.
Preto je v mnohých rodinách neodmysliteľnou súčasťou jedálnička na nový rok.

Šošovica, pôvodom z Ázie, je jednou z najstaršie kultivovaných plodín.
Najznámejšie sú šošovica zelená, hnedá, červená, žltá a čierna beluga.

Je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať vstrebávanie cholesterolu, stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Obsahuje kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, minerály, najmä železo, fosfor, horčík, med, draslík a mangán.
Obsahuje polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi.

V kombinácii s celozrnnou potravinou poskytuje šošovica rovnakú kvalitu bielkovín ako mäso.
Je nielen výživná, ale aj pomerne lacná, čo z nej robí dôležitú potravinu v mnohých rozvojových krajinách.
Šošovica, ako aj iné strukoviny, obsahuje antinutrienty, ktoré môžu blokovať vstrebávanie živín.
Namáčaním a varením ich účinky výrazne znížime.
Znižuje vstrebávanie cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Ak vám šošovica spôsobuje tráviace ťažkosti, vyberajte si varianty bez šupky (napríklad červená šošovica), ktoré nenadúvajú sú ľahko stráviteľné a vhodnejšie aj pre deti.

Príprava / Použitie

Šošovicu nemusíme, ale môžeme namočiť do vody pred varením.

Skrátime tým čas varenia a hlavne znížime obsah látok blokujúcich vstrebávanie živín.
Po namočení vodu scedíme, zalejeme čistou vodou a varíme do mäkka 20-30 minút.

Solíme až po uvarení, inak sa predĺži doba varenia.

Recept


Šošovicová nátierka


Spolu rozmixujeme 2 šálky uvarenej šošovice s trochou vody v ktorej bola varená, 1 šálky oleja, 2 lyžice HORČICE, soľ, mleté korenie, mletá rasca, cesnak, červená paprika a drvený majorán.

Nátierka sa najviac hodí na hrianky.

ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Zloženie

Hnedá šošovica.

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Slovensko

Nutričné hodnoty

Energia kJ/kcal1 385 kJ / 331 kcal
Tuky (g)0.6
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0.26
Sacharidy (g)52
z toho cukry (g)2.4
Bielkoviny (g)23
Vláknina (g)11
Soľ (g)0.02
PLU 4002

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Slovenské
Skladom
2,25 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies