Hodí sa na prípravu polievok, prívarkov a obľúbeného Chilli con carne.
Fazuľa všeobecne aj napriek vysokému obsahu bielkovín nie je kompletným zdrojom proteínov potrebných pre náš organizmus.
Pre ich zabezpečenie je vhodné kombinovať fazuľu s ryžou, šošovicou, kukuricou alebo semiačkami.
V kombinácii s celozrnnými zrnami, ako je hnedá ryža, poskytuje prakticky beztukové, vysoko kvalitné proteíny, ktoré sú výbornou náhradou červeného mäsa.
Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín, škrobov a vlákniny.
Obsahuje vitamíny (vitamín C, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B), minerály (mangán, železo, zinok, horčík a vápnik).
Má nízky glykemický index a nízky obsah tuku, sodíka a cholesterolu.
Existuje viac ako 600 kultivarov, plody sa líšia vo veľkosti, farbe a tvare.
V zložení sú rozdiely len minimálne.
Fazuľu je potrebné namočiť na 12 hodín, následne scediť a naliať čistú vodu, aby sa predišlo nadúvaniu.
Potom varíme cca 1 hodinu do zmäknutia.
Chilli con carne na vegánsky spôsob
Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak, chilli, soľ, korenie, trochu vína alebo vody a bujón.
Povaríme približne 20 minút.
Pridáme nakrájané paradajky, pretlak, uvarenú fazuľu a kukuricu.
Podávame s ryžou alebo s tortilami.
Fazuľa malá červená.