Ideálne na prípravu cereálnych, raw a energetických tyčiniek, na osladenie smoothies.
Lahodné sú v koláčoch, ovsených vločkách a kašiach. Kombinujú sa s mandľami, orechovými maslami či mäkkými syrmi.
Datle sú bohaté na sacharidy, vlákninu a minerály ako sú draslík, horčík, mangán, meď a železo. Patria medzi sušené ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov, obsahujú hlavne flavonoidy a karotenoidy a tiež vitamíny B6 a kyselinu pantoténovú, ktorá udržiava našu fyzickú i psychickú kondíciu, dodáva nám vitalitu a zvyšuje koncentráciu. Sú ideálnym zdrojom pre doplnenie energie, minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistike. Podľa výskumu na izraelskom technologickom inštitúte v Haife, datle aj napriek vysokému obsahu cukrov nezvyšujú hladinu cukru v krvi. V islamskej kultúre sa počas Ramadámu datle konzumujú spolu s mliekom alebo jogurtom ako prvé jedlo po západe slnka.
Sú vhodné na rýchle dodanie energie a priamu konzumáciu samostatne alebo v kombinácii s orechmi.
Anglický dezert sticky toffee puding
250 g medjoul datlí nakrájame na malé kúsky, prilejeme 3 dl horúceho čierneho čaju, primiešame lyžicu agáve sirupu a necháme hodinu postáť.
Vyšľaháme 50 g MASLA so 150 g cukru a 3 VAJÍČKAMI. Primiešame datle aj s čajom, pridáme 1 lyžicu instantnej kávy, trochu vanilky a nakoniec 230 g hladkej MÚKY zmiešanej s práškom do pečiva.
Dôkladne premiešame a pečieme vo forme na srnčí chrbát pol hodiny pri 180°C.
Medzitým si pripravíme toffee omáčku, na ktorú budeme potrebovať 80 g trstinového cukru, 3 lyžice SMOTANY, 20 g MASLA a 2 lyžice rumu.
Všetko zmiešame a varíme na miernom plameni do zhustnutia.
Upečený dezert servírujeme s polevou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.