Ananás je exotické ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky. Jeho pestovanie sa rozšírilo do tropických a subtropických oblastí sveta v 16. a 17. storočí. Dnes sa pestuje viac ako 100 odrôd tejto plodiny, najväčšími producentmi sú Kostarika, Brazília, Thajsko, Filipíny a Indonézia. V tradičnom liečiteľstve sa využíva ako súčasť očistných kúr, posilňuje imunitu, pomáha predchádzať zápche. Využívajú sa tiež listy ananásu.V ázijskej kuchyni sa v gastronómii používajú aj mladé výhonky, pridávajú sa do kari a šalátov. Kvitnúce stonky a puky kvetov sa konzumujú ako zelenina.
Zdravá osviežujúca maškrta, neobsahuje pridaný cukor.
Plátky nakrájané na menšie kúsky pridávame do kaší, musli, granoly, jogurtov cookies či muffinov, do ovocných a zeleninových šalátov.
Karibská ryža
Ingrediencie: 1 šálka dlhozrnnej ryže, kokosové mlieko, MLIEKO, 1/2 šálky sušeného ananásu, 2 ČL MASLO, 1/2 ČL strúhanej limetkovej kôry, 1/4 ČL soli, limetková šťava, vňať koriandra.
Postup: Do hrnca dáme kokosové mlieko a ryžu, pomer by mal byť 2,5 :1. Ak je mlieka menej, dolejeme vodou. Pridáme ananás, MASLO, soľ a limetkovú kôru, prikryté varíme kým ryža nevsiakne tekutinu, cca 30 minút.
Pred podávaním pokvapkáme šťavou z limetky a ozdobíme koriandrom.
Vhodné ako príloha alebo aj ľahké samostatné jedlo.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.