Slovo "adžika" znamená "červená soľ".
Zmes môže mať rôzne odtiene - červený, oranžový, hnedý a zelený, v závislosti od použitej papriky a odlišného množstva jednotlivých druhov korenia.
Vhodná na dochutenie rýb, hydiny, baraniny, mletého mäsa alebo do polievok.
Výborne sa hodí na grilovanú zeleninu, pečené zemiaky a do strukovín.
Ideálna je všade tam, kde používame paradajky a papriku.
Gruzínsky adžabsandal
Baklažán nakrájame na tenké plátky, osolíme a necháme 2 hodiny odstáť.
Potom ho sprudka opečieme na olivovom oleji.
V hrubostennom hrnci na olivovom oleji pražíme 5-7 minút cibuľu (2ks) a nastrúhanú mrkvu (2ks).
Následne pridáme na drobno nakrájanú nepikantnú papriku (3ks), cesnak nakrájaný na plátky (3ks), baklažán, 1-2 PL adžiky, soľ, čierne korenie a 2 PL vínneho octu.
Pridáme navrch plátky z troch paradajok, a dáme zapiecť prikryté do rúry na na 180°C na 30 minút pokiaľ zelenina nezmäkne.
Odklopíme, posypeme nadrobno nakrájanou fetou (100-150 g) a zapečieme na pár minút aby sa vytvorila kôrka.
Adžabsandal podávajte teplý a s chlebom.
Paprika, senovka grécka, koriander, cesnak, saturejka, majorán, bazalka, bobkový list, chilli.