Pôvodom je badián z Číny, Indie, Filipín a Vietnamu.
Voňavé korenie je sušené aromatické súplodie stromu anízovca pravého.
Rastie v tropických a subtropických oblastiach, ale aj v Severnej Amerike. Do Európy ho priviezol koncom 16. storočia anglický moreplavec sir Thomas Cavendish.
Hviezdička badiánu vedľa vianočného taniera znamená lásku až za hrob.
Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, medovníkov, kompótov, džemu a lekváru.
Badián je veľmi krehký, stačí ho nechať lúhovať priamo v pripravovanom jedle, ktorému dodá výraznú chuť.
Badiánový liečivý čaj
Potrebujeme: 1 ČL čerstvo pomletého badiánu, 250ml vody a štipku škorice.
Pomletý badián zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť 6-7 minút.
Pridajte následne štipku mletej škorice, môžete tiež dosladiť medom.
Tento čaj používajte buď ako prevenciu alebo ako liečivý čaj pri problémoch s bolesťami kĺbov, zažívacích problémoch, hnačke alebo chrípke.
Badián (hviezdicový aníz alebo čínsky aníz).
Sušený plod Anízovca pravého.