Rybia šupina v peňaženke znamená dostatok peňazí, oblátka s medom a orechmi znamená rodinné šťastie. A hviezdička badiánu vedľa vianočného taniera znamená lásku až za hrob.
Badián je veľmi krehký, stačí nechať lúhovať priamo v pripravovanom jedle, ktorému dodajú výraznú a sladkú chuť s chuťou sladkého drievka.
V tradičnej slovenskej kuchyni sa používa do perníka, špeciálnych sušienok, slivkového lekváru alebo hruškového kompótu. Je nenahraditeľný v čínskej a vietnamskej kuchyni. Typické na použitie tohto korenia sú orientálne pokrmy z bravčového mäsa, kačice a kurčaťa, pokrmy so sójovou omáčkou, opekaná zelenina či sladkokyslé omáčky. Uplatní sa aj v pokrmoch z rýb, pri pečení sladkostí, vareného vína a medovníkov.