Spomína sa v Biblii ako korenie použité na ochutenie chleba a aj ako platidlo na desiatok pre kňazov. V časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.
Na Blízkom východe sa stala symbolom plodnosti a šťastia.
Verí sa, že ak manželský pár počas celého obradu bude pri sebe nosiť semienka rímskej rasce, ich manželstvo bude šťastné a trvalé.
Rozdrvená, s medom a korením zmiešaná rasca sa považuje za afrodiziakum.
Používa sa do kari, chilli con carne, do pokrmov severoafrickej kuchyne, na ochutenie ryže, kuskusu, fazule a iných strukovín, do marinád, omáčok a na grilované aj dusené mäso či zeleninu. Pridáva sa aj do chlebov a slaného pečiva.
Pre zvýraznenie chute sa odporúča opražiť na oleji alebo nasucho na panvici.
Chuť rímskej rasce je iná ako chuť klasickej rasce, preto nie je možné ich v receptoch vzájomne nahrádzať.
Rímska rasca je silne korenistá, kedysi sa používala namiesto čierneho korenia.
Rímska rasca (rímsky kmín). Semená Rascovca rímskeho.