Z ostrova Haiti papriku priviezol Krištof Kolumbus do Španielska, odkiaľ sa dostala do celej Európy.
V minulosti papriku pestovali hlavne mnísi v kláštoroch. Paprikové plody pomaly sušili nad ohňom z dubového dreva, potom boli sedemkrát zomleté. Takýto postup sa zachoval dodnes, vďaka čomu sa považuje za najkvalitnejšiu.
Údenú papriku preslávila španielska kuchyňa.
Keď španielske kuchárky prestali variť na otvorených ohňoch, zistili, že ich omáčky, polievky i pečené mäso nechutí tak dobre. Dym totiž dodával ich pokrmom skvelú arómu, ktorá vymizla pri varení na sporáku alebo v túre.
A práve údená paprika vrátila jedlu arómu ohňa a dymu.
Neoceniteľná ingrediencia pre autentickú španielsku kuchyňu. Používame na pečené aj dusené mäso, opekané zemiaky a zeleninu, vajcia alebo ochutenie omáčok a nátierok.
S obľubou sa používa na dochutenie vegánskych pokrmov.
Intenzívnu chuť a farebnosť plne rozvinie pri tepelnej úprave spolu s olejom.
Pokiaľ je ale vystavená príliš vysokej teplote, ľahko zhnedne a zhorkne.
Paprika sladká údená na bukovom dreve.