Údenú papriku preslávila španielska kuchyňa. Keď španielske kuchárky prestali variť na otvorených ohňoch, zistili, že ich omáčky, polievky i pečené mäso nechutí tak dobre. Dym totiž dodával ich pokrmom skvelú arómu, ktorá vymizla pri varení na šporáku alebo v túre. A práve údená paprika vrátila jedlu to divokú arómu ohňa a dymu, ktorá ľudstvo sprevádzala od jaskyne až dodnes.
Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľku a pridáme mletú papriku - tým dostávame základ mnohých pokrmov. Pozor preto na prepálenie papriky, ktorým by získala nepríjemne horkú chuť a znehodnotila celý pripravovaný pokrm.
Najlepšie chutí s ryžou, šošovicou a fazuľovými pokrmami. Je výborná na dochutenie gulášov, omáčok, polievok, syrov, do nátierky, na pečené zemiaky, mäso, ryby. Je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej španielskej kuchyne, pridáva sa do ryžového pokrmu paella, či španielskej klobásy chorizo. Výborná skoro vo všetkom, kde sa bežne používa sladká paprika, ale pridajte iba polovicu potrebného množstva údenou.