Vôňa škorice fascinovala už dávnych Egypťanov, ktorí poznali aj jej ďalšie účinky. Preto ju používali na výrobu prípravkov na balzamovanie tiel. Zaujímavé je, že používali oba druhy škorice – kôru cejlónskeho škoricovníka, i čínskeho. Škoricou mumifikovali svojich mŕtvych faraónov – a nielen kvôli krásnej vôni. Verili v jej ochranné sily.
Dávkovanie škorice pre dospelého človeka:
Cassia: max 1 čajovú lyžičku denne.
Cejlónská: max 2,5 čajovej lyžičky (5 gramov) denne.
Škorica pôsobí ako prírodný konzervačný prostriedok, alebo ako prírodné sladidlo. Využíva sa najmä v indickej kuchyni. Dokonale sa hodí do raňajkových kaší, sušienok, koláčov, do štrúdle, palaciniek či smoothies alebo ako posýpka na cestoviny. Skvelá je v kombinácii s pomarančom, čokoládou alebo vanilkou. Zo škorice si môžeme pripraviť čaj. Pridávať sa môže i do pikantných pokrmov.