Už Plínius vraj pozoroval hada, ako sa zvlieka z kože. Po zvlečení z kože had oveľa viac požieral fenikel ako predtým. Usudzoval, že tým sa had ostril oči a odporúčal ho pri liečení zraku.
Recept pri nafúknutom bruchu:
Pite fenikový čaj 2x denne. ½ kávovej lyžičky feniklu žujte aspoň jednu minútu.
Recept pri očných problémoch:
Slabý feniklový čaj (1 čajová lyžička na 2 veľké šálky) lúhovať len 5 minút a čajom izbovej teploty vyplachovať oči.
Používa sa väčšinou drvený alebo mletý, podľa vlastného výberu.
Obľúbený je v stredomorskej a ázijskej kuchyni, najmä na ochutenie rýb a plodov mora, kuracieho aj bravčového mäsa, typický pre talianske salámy. Je výborný v šalátových zálievkach, paradajkovej omáčke, varených strukovinách, rôznych karí a vie zaujímavo ochutiť nakladanú červenú repu a kapustu. Hodí sa aj do pečenia, slaných aj sladkých chlebov a pečiva, koláčov a sušienok. Dobre sa kombinuje najmä s bylinkami a citrusovým ovocím.