Prvé záznamy o používaní sú z obdobia staroveku, používali ho v starej Číne a Oriente.
Rimania jedli mladé výhonky ako zeleninu, verili že mužom dodá odvahu a zlepší vytrvalosť a zrak, ženám zabráni obezite.
V stredoveku sa pestoval najmä v kláštorných záhradách.
Fenikel je úžasný v tom, že sa z neho spotrebuje úplne celá nadzemná časť.
Stonky nakrájané na kolieska sú vhodné do polievky, listy pri príprave rýb (ryba sa môže do nich zabaliť), hľuzy sa opekajú na grile alebo sa pridávajú do šalátov. Semená sa používajú ako korenina, pri výrobe nápojov a tiež v liečiteľstve.
Recept pri nafúknutom bruchu:
Pite fenikový čaj 2x denne. ½ kávovej lyžičky feniklu žujte aspoň jednu minútu.
BIO Fenikel obyčajný.