Starovekí Rimania a Gréci používali vavrín na vence ako čestné vyznamenanie pre športových víťazov. Vavrín bol zasvätený Apolónovi, gréckemu bohovi svetla, poézie a veštenia. Apolónove kňažky v Delfách aby upadli do vizionárskeho tranzu, žuvali väčšie množstvo vavrínových listov. (žuvanie väčšieho množstva má narkotické účinky)
Pre Rimanov bol symbolom múdrosti a slávy. Udelenie vavrínovej koruny znamenalo akademický úspech a titul „Laureát“ v preklade ovenčený vavrínom, ktorý sa zachoval dodnes.
Vavrínová inhalácia
Ak potrebujete uvoľniť hlieny, je najlepšie pripraviť si vavrínovú inhaláciu. Štyri lyžice bobkových listov prelejte 0,5 l vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Potom si cez hlavu dajte uterák a po dobu piatich minút vdychujte liečivé výpary. Inhalujte 1x či 2x denne po dobu 3 dní.
Vavrínový Kúpeľ
Na boľavé kĺby je ideálny vavrínový kúpeľ. Tri hrste vavrínových listov prelejte 3 litrami vriacej vody a všetko nechajte hodinu odpočívať. Potom preceďte a vlejte do teplého vaňového kúpeľa. Vavrínový kúpeľ si doprajte 2 × týždenne po dobu 15 minút.
Je vhodný na to, aby sme s ním doplnili pečené mäsá, ale môžeme ho dať do prívarkov, kyslých polievok, omáčkam.
Používa sa do polievok, smotanových a paradajkových omáčok, kyslých jedál, pri nakladaní uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa. Do strukovinových jedlách sa pridáva pre chuť a aby sa predišlo nadúvaniu. Ak chceme pokrm mixovať, listy pred tým vyberieme.