Najstaršiu zmienku o kurkume môžeme nájsť v Atharvavéde (cca 6000 rokov dozadu), kde je kurkuma predpísaná na ,,odčarovanie“ žltačky. Kurkuma bola uvedená ako farbiaca rastlina v Assýrskom herbári datujúcom cca 2600 rokov dozadu. Pre predkov bola kurkuma nie korením, ale farbivom a liekom na veľa chorôb. Cestovatelia mohli zo sebou niesť korene kurkumy ako liek na dve z najčastejších chorôb, ktorým boli obyčajne vystavení – rany a žalúdočné problémy. Dodnes sa využíva v tradičnej čínskej medicíne a v ajurvéde.
Ako korenie má kurkuma charakteristickú ostrú vôňu a používa sa pri príprave pikantných omáčok (napr. worcesteru). Je neodmysliteľnou súčasťou karí korenia a pridáva sa aj do horčice. Používa sa predovšetkým v indickej kuchyni, do základov, k strukovinám, do polievok, humusu, či rôznych marinád. Zamiešať kurkumu však môžeme aj do smoothies, čaju, alebo si z nej pripravíme zlaté mlieko či pastu.
Kurkuma má mierne prehrievajúce účinky na telo, preto sa odporúča pridávať do jedál hlavne v zimných mesiacoch.