Kurkumovník dlhý (Curcuma), nazývaný aj žltý zázvor či indický šafran, je tropická rastlina, pôvodom z juhovýchodnej Ázie.
Kurkumu získavame z podzemkov rastliny. Podzemky sa po zbere očistia, sparia horúcou vodou, veľmi pomaly usušia a namelú.
Pre predkov bola kurkuma nie korením, ale farbivom a liekom na veľa chorôb.
Cestovatelia nosili so sebou korene kurkumy ako liek na dve z najčastejších chorôb – rany a žalúdočné problémy.
Dodnes sa využíva v tradičnej čínskej medicíne a v ajurvéde.
Je neodmysliteľnou súčasťou karí korenia a zlatého mlieka.
Používa sa predovšetkým v indickej kuchyni do kari, strukovín, polievok, humusu, či rôznych marinád, pikantných omáčok a horčice.
Kurkuma má mierne prehrievajúce účinky na telo, preto sa odporúča pridávať do jedál hlavne v zimných mesiacoch.
Aby sa z kurkumy uvoľnil kurkumín, do jedla pridávame čierne korenie.
Piperín je zložka čierneho korenia, ktorá dokáže zvýšiť vstrebateľnosť kurkumínu až viac ako 1 000-násobne.
Zlatá pasta a mlieko
Zlatú pastu si pripravíme z 1 šálky mletej kurkumy v bio kvalite, 1,5 lyžičky čierneho mletého korenia, 1 hrnček filtrovanej vody a 5 lyžíc panenského kokosového oleja v bio kvalite.
Do hrnčeka vlejeme vodu, pridáme kurkumu a čierne korenie a za stáleho miešania varíme na miernom ohni kým zmes začne vrieť.
Varíme kým sa neodparí väčšina vody.
Po vytvorení krémovej konzistencie, odstavíme z ohňa a následne pridáme kokosový olej a metličkou pomiešame do krémovej pasty.
Dáme do sklenenej nádoby a po vychladnutí skladujeme uzavreté v chladničke.
Používame na výrobu zlatého mlieka.
Zlaté mlieko si pripravíme z 1 lyžičky zlatej pasty alebo 1 lyžičky kurkumy, 1 hrnčeka rastlinného mlieka a môžeme osladiť medom, mletým zázvorom alebo škoricou.
BIO Kurkuma (Indický šafrán) / mletý koreň sušeného koreňa Kurkumovníka dlhého (Curcuma longa).