Bazalka pravá sa dostala do Európy pravdepodobne z Indie, kde je táto bylinka známa a pestovaná už viac ako 5000 rokov. V Indii je bazalka považovaná za posvätnú bylinku, ktorá pomáha duši v jej putovaní do raja.
Používala sa aj pri pohreboch v Egypte, kde je dokázaná jej prítomnosť pri balzamovaní múmií. Rimania bazalku považovali za afrodiziakum a používali ju vo forme éterických olejov. V Grécku ju poznal už zakladateľ botaniky Theofrastos z Eresu. Jej názov je odvodený od gréckeho slova basileus, ktoré znamená kráľ. Slúžila ako liek pri uštipnutí hadom alebo škorpiónom. V Gréckej cirkvi je súčasťou svätenej vody, ktorú kladú k oltáru, pretože vraj ako prvá vyrástla pri Ježišovom hrobe. V Afrike sa používa na bolesti hlavy, boj proti chladu, zvyšovanie duševnej bdelosti. V ľudovom liečiteľstve je považovaná za silné antidepresívum, pretože pôsobí proti stresu a nespavosti.
Zaujímavým faktom je, že bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.
Vynikajúco sa hodí k paradajkám v zeleninových šalátoch alebo polievkach či omáčkach, do plnky do hydiny, k rybám a morským špecialitám ako i do jedál z cukety, tekvice a baklažánu alebo syrom či olivám.
Bez bazalky si určite nevieme predstaviť pesto, pizzu, šalát caprese (mozzarella, paradajka, bazalka).
Bazalka sa vhodne dopĺňa s inými bylinkami. S kapary, pažítkou, koriandrom, cesnakom, oreganom, tymianom, petržlenom, rozmarínom či mätou.