Pochádza z tropických oblastí Indie, Ázie a Afriky.
Do Európy bola privezená v 16.storočí ako okrasná rastlina a dnes sa už bežne pestuje v záhradách a na balkónoch.
Používala sa pri balzamovaní múmií v Egypte.
Rimania bazalku považovali za afrodiziakum a používali ju vo forme éterických olejov.
V Gréckej cirkvi je súčasťou svätenej vody, ktorú kladú k oltáru, pretože vraj ako prvá vyrástla pri Ježišovom hrobe.
V Afrike sa používa na bolesti hlavy a zvyšovanie duševnej bdelosti.
V ľudovom liečiteľstve je považovaná za silné antidepresívum, pretože pôsobí proti stresu a nespavosti.
Sušené listy bylinky podporujú trávenie, účinkujú aj protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny a majú protikŕčové účinky pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom.
Vynikajúco sa hodí k paradajkám, na ochutenie cestovín a pizze, do plnky do hydiny, k rybám a morským špecialitám tiež do jedál z cukety, tekvice a baklažánu alebo syrom či olivám.
Je základnou surovinou na výrobu pesta.
Bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.
Odvar z bazalky
Používa sa ako kloktadlo pri bolestiach zubov alebo keď vás bolí v krku.
Do hrnca vysypeme 2 PL sušenej bazalky, zalejeme vodou a povaríme 15 minút.
Scedíme a necháme odstáť.
Vychladnutý odvar kloktáme 2x denne.
BIO Bazalka pravá.