Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tuku, takže na zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohárik mlieka.
Čím viac kapsaicínu obsahuje, tým je paprička štipľavejšia.
Chilli priaznivo vplýva na trávenie, v primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lepšie ako korenie.
Dokázalo sa, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá ľahšie znášajú zamorenie pokrmov rozličnými baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačku.
Mayovia liečili pomocou chilli črevné problémy, bolesti zubov, kašeľ a nechutenstvo k jedlu. Zároveň bolo chilli populárne afrodiziakum.
Chilli predstavujú neoddeliteľnú súčasť indickej, thajskej a juhoamerickej kuchyne.
Pridávajú sa do karí, omáčok, polievok, gulášov, marinád a všade kde nám chýba ostrosť.
Čím dlhšie sa chilli papričky varia v jedle, tým viac sa zvyšuje pálivosť, preto ich odporúčame pridávať až ku koncu varenia.
Chilli papričky červené.