Názov kari pôvodne prislúcha indického pokrmu, pripomínajúceho ragú. Počas kolonizácie Briti omylom začali používať názov karí pre zmes korenia.
V celej juhovýchodnej Ázii sa korenie označuje ako masálá a karí korenie sa vyrába len pre export.
Kari korenie sa využíva najčastejšie v thajskej kuchyni, najmä v kombinácii s kokosovým mliekom.
Do ryžových, zeleninových jedál, k mäsu, do polievok a omáčok.
Červená kari pasta
Potrebujeme: 10 ks čerstvých červených chilli väčších papričiek, 2 lyžičky koriandru celého, 5 cm čerstvého zázvoru, 1 stonka citrónovej trávy, 4 ks cesnaku, 1 šalotka, 1 lyžička limetkovej šťavy, 2 lyžice arašidového oleja.
Príprava: Papričkám odrežeme stopku, zázvor a citrónovú trávu nasekáme nadrobno, cesnak rozpolíme a šalotku pokrájame na hrubo.
Následne ich spoločne s ostatnými prísadami rozmixujeme.
Takto pripravenú pastu môžeme okamžite použiť.
Ak budeme pastu uchovávať v chladničke, jej trvanlivosť môžete ešte predĺžiť pridaním štipky soli.
Kurkuma, paprika, senovka grécka, rasca rímska, koriander, biele korenie, zázvor, cibuľa, chilli.