Klinček pochádza z Moluckých ostrovov v Indonézii, ktorým sa v minulosti hovorilo Ostrovy korenia.
Najväčším exportérom sú Madagaskar, ale i Tanzánia a Zanzibar.
Klinčeky sa v Indii a Číne používajú už tisíce rokov nielen ako korenie, ale aj ako liek na mnohé ochorenia.
Bioaktívne látky v klinčekoch majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
Klinček dokáže stlmiť bolesť zubov, dezinfikuje ústnu dutinu, podporuje trávenie.
Vzhľadom na ich sladkú a voňavú chuť, čínski dvorania žuli klinček už dvesto rokov pred našim letopočtom, aby si udržali svieži dych pri styku s cisárom, aby ho neurazili.
Na klinčeky a ich účinky prisahal aj známy sukničkár Casanova.
Upokojujúcu atmosféru dosiahnete, ak nakvapkáte do aromalampy niekoľko kvapiek klinčekového oleja, alebo ak do pomaranča napicháte niekoľko klinčekov a necháte pôsobiť. Klinček pôsobí tiež ako prírodný repelent.
Malým bábätkám sa pri prerezávaní zúbkov môže potierať ďasno vychladnutým odvarom z klinčekov.
A ako zistiť, či sú klinčeky, ktoré máte doma, ešte stále čerstvé?
Jednoducho ich namočte do misky s vodou.
Ak plávajú zvisle alebo sa celkom potopia, sú stále čerstvé.
Klinčekový povzbudzujúci čaj
10g klinčeka, 10g hrubo rozsekanej škorice, 20g sušených šípok, 50g usušených jablčných šupiek a štipku mletého muškátového orecha.
Dve polievkové lyžice zmesi sa prelejú štvrť litrom vriacej vody a nechajú sa desať minút vylúhovať.
Tento chutný čaj má celkovo povzbudzujúce účinky.
Klinček (Semienka Klinčekovca voňavého).