Presné zloženie provensálskeho korenia bolo definované v roku 1970 obchodníkov s korením (napr. Firma Ducros). Korenie môže byť pre väčšiu trvanlivosť naložené v oleji, alebo v octe, alebo tiež uložené v mrazničke.
Keďže varením a tepelnou úpravou sa znižujú účinky byliniek, provensálske korenie pridávajte do jedla až pred dokončením pečenia či varenia.
Výborne sa hodí na prípravu diviny, hydiny, hovädzieho, jahňacieho mäsa, grilovaného mäsa a rýb. Tak isto je skvelé k príprave zeleninových polievok, šalátov, pečenej či grilovanej zeleniny. Dochucovať možno aj cestovinové šaláty s hydinovými či syrovými omáčkami. Skvelé sú aj zemiaky varené, pečené alebo zapekané s inou zeleninou a syrovou zálievkou. Provensálske korenie zjemní a zvýrazní chuť nátierok maslových, syrových či tvarohových.