V čínskej medicíne sa rozmarín stáročia používa ako bylinka posilňujúca mozog.
Stimuluje mentálne funkcie, posilňuje nervový systém, zmierňuje nervové vypätie. Priaznivo vplýva na pamäť a koncentráciu. Vôňa rozmarínu má antistresové účinky, zmierňuje stres, upokojuje a zlepšuje spánok.
V 14.stor. bol pre Uhorskú kráľovnú Alžbetu Poľskú pripravený prostriedok pre revitalizáciu tela pod názvom Uhorská vodička. Šlo vlastne o rozdrvené rozmarínové listy miešané vo víne. Tento nápoj sa pripravuje dodnes ako rozmarínové víno.
Používa sa hlavne na ochutenie mäsa (hydiny, jahňaciny), mäsových plniek a rýb.
Je vhodný na dochutenie polievok, pečených zemiakov, šalátov a grilovanej zeleniny.
Je súčasťou Provensálskeho korenia.
Rozmarín nestráca arómu ani tepelnou úpravou.
Je výrazný, do jedla ho pridávajte opatrne.
Rozmarínová tinktúra proti lupinám a na posilnenie vlasov
Jednoduchá rozmarínová tinktúra sa pripravuje vložením vetvičiek rozmarínu do alkoholu.
Zmes macerujeme na teplom a slnečnom mieste po dobu 3 týždňov.
Následne zmes precedíme a zriedime destilovanou vodou.
Takúto tinktúru môžeme použiť pri umývaní vlasov, pri poslednom oplachovaní.
Nálev posilňuje vlasy a pôsobí proti lupinám.
BIO Rozmarín lekársky.