V Maroku ju nazývajú "helba", v Indii "methi" v Etiópii "abesh".
Gréci ju nazývali grécke seno alebo grécka ďatelina.
U nás používaný názov pochádza práve z gréckeho pomenovania. Je jednou z najstarších kultúrnych rastlín, pochádzajúca z Ázie a hojne pestovaná v Stredomorí. Jej žlté drobné semená rastú v strukoch, sú tvrdé a majú zemitú horkú chuť.
Semienka obsahujú najmä sacharidy, vlákninu, z minerálov vápnik, železo, horčík a draslík. V alternatívnej medicíne sa senovka používa na liečbu cukrovky. Podľa štúdií senovka tiež pomáha zvyšovať hladinu testosterónu a podporuje tvorbu materského mlieka.
Používa sa ako korenie alebo zahusťovadlo najmä pri príprave jedál indickej kuchyne, do kari, dusených a smažených pokrmov.
Semená sú vhodné na klíčenie.
Najskôr ich premyjeme a namočíme na cca 6 hodín.
Potom ich umiestnime na tmavšie miesto, necháme odkvapkať a občas premiešame.
Robíme tak 2 krát denne dokým sa neobjavia klíčky.
Postačia na to 2-4 dni.
V chladničke vydržia 2 až 3 dni.
Senovka grécka mletá.