Starí Rimania ho používali v časoch, keď v Európe neboli známe citróny. Pridávali ho miesto soli a citrónov do mnohých jedál. Rímski legionári týmto práškom zastavovali krvácanie a používali pri ochoreniach žalúdka a proti hnačkám. V 12.stor. túto rastlinu pestovali už Maurovia a predávala sa iba v lekárňach, pretože bola vzácna a vysoko cenená.
Využíva sa podobne ako citrónová šťava alebo ocot. Pridáva sa tiež do koreniacich zmesí, ako je napríklad karí alebo satar (zaatar), ako aj do zmesí proti kašľu a zápalom hrdla. Hodí sa hlavne k mastným jedlám, lebo podporuje trávenie.
Sumac korenie môžete pridávať do mäsových pokrmov, hodí sa ku: hydine, jahňaciemu, hovädziemu, rybám, plodom mora, zapekanej zelenine, ďalej do studenej omáčky, jogurtu, nátierky, polievky, šalátov, ryže, humusu, kebabu či do strukovinových jedál.