Sumah sú usušené, mleté plody stromu sumachu garbiarskeho, rastúceho v prímorských oblastiach vo vyšších nadmorských výškach.
Používa sa ako korenina samostatne, pridáva sa do koreniacich zmesí, napríklad satar (zaatar), tiež do zmesí proti kašľu a zápalom hrdla.
Starí Rimania ho používali v časoch, keď v Európe neboli známe citróny.
Pridávali ho miesto soli a citrónov do mnohých jedál.
Rímski legionári týmto práškom zastavovali krvácanie a používali pri ochoreniach žalúdka a proti hnačkám.
V 12.stor. túto rastlinu pestovali už Maurovia a predávala sa iba v lekárňach, pretože bola vzácna a vysoko cenená.
Využíva sa podobne ako citrónová šťava alebo ocot.
Môžete pridať do mäsových pokrmov, hodí sa k rybám, plodom mora, zapekanej zelenine, do studených omáčok, jogurtu, nátierok, polievok, šalátov, ryže, humusu, či do strukovinových jedál.
Sumah garbiarsky.