Sumah (inak aj sumach, sumac) je korenie arabskej a libanonskej kuchyne.
Je to prášok tmavo červenej farby a jemne trpkej kyslej chuti pripomínajúcej citrónovú kôru či limetku. Zvýrazňuje chuť jedla, dodáva mu kyslosť, podporuje trávenie.
Viac o produkte
Sumah sú usušené, mleté plody stromu sumachu garbiarskeho, rastúceho v prímorských oblastiach vo vyšších nadmorských výškach.
Používa sa ako korenina samostatne, pridáva sa do koreniacich zmesí, napríklad satar (zaatar), tiež do zmesí proti kašľu a zápalom hrdla. Starí Rimania ho používali v časoch, keď v Európe neboli známe citróny. Pridávali ho miesto soli a citrónov do mnohých jedál. Rímski legionári týmto práškom zastavovali krvácanie a používali pri ochoreniach žalúdka a proti hnačkám. V 12.stor. túto rastlinu pestovali už Maurovia a predávala sa iba v lekárňach, pretože bola vzácna a vysoko cenená.
Využíva sa podobne ako citrónová šťava alebo ocot. Môžete pridať do mäsových pokrmov, hodí sa k rybám, plodom mora, zapekanej zelenine, do studených omáčok, jogurtu, nátierok, polievok, šalátov, ryže, humusu, či do strukovinových jedál.
Zloženie
Sumah garbiarsky.
Alergény
ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Krajina pôvodu
Turecko
PLU 5191
Skladovanie
Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Distribútor
U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Bez lepku
Vegan
Skladom
49,17 EURbez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.