Tymián obyčajný je veľmi blízko príbuzný materinej dúške. Nazýva sa i Dúška tymiánová.
Názov rastliny sa odvodzuje od gréckeho slova thymos, čo znamená odvahu a silu.
Rimania tymián spájali so statočnosťou a pridávali ho vojakom do kúpeľa.
V stredoveku dostávali rytieri idúci do boja dary s vetvičkami tymiánu aby im dodali odvahu.
Slovania používali tymián ako jednu z troch hlavných magických bylín pri oslave letného slnovratu.
V prírode si mravce vnášajú semienka tymiánu do mraveniska, aby si tak zabezpečili ochranu proti vírusom a baktériám.
Je obľúbený hlavne v stredomorskej kuchyni. Pridáva sa do polievok, omáčok, na ryby, strukoviny, dusenú zeleninu, zemiaky, šaláty, do mäsových jedál.
Listy môžu byť odstránené zo stoniek a rozdrvené na jemné korenie alebo celá vetvička môže byť pridaná na ochutenie zemiakov a duseného mäsa.
Varí sa z neho výborný liečivý čaj.
BIO Tymián (Dúška tymianová).